Gå videre til hovedindholdet

Landets største litteraturformidler på #Bogforum - Danmarks Biblioteker C3-003A


I dag åbner Bogforum i Bella Centret, hvor omkring 30.000 litteraturinteresserede mennesker strømmer til. De danske folkebiblioteker er også med og har jo stor erfaring, da vi dagligt laver  bogforum på de 416 biblioteker der ligger rund om i landet. I gennemsnit er der over 100.000 daglige besøg på bibliotekerne, så det er ikke fremmed for biblioteket at arrangere møde mellem læsere og litteratur. 

Alligevel er det dog noget helt specielt når bogforum løber af staben i Belle Centret de kommende, når så mange mennesker er samlet på ét sted for at opleve en masse forfattere, debatter om litteratur og formidlingen af den. Og så er der også rigtig mange der kommer for at købe bøger og finde gode tilbud på de snarlige julegaver - for bogforum er også en salgsmesse. 

I bibliotekerne har vi tradition for at samarbejde og gøre fælles front, alt sammen for at skabe gode oplevelser for borgerne. Således også på årets Bogforum, hvor Danmarks Biblioteksforening og 19 af landets biblioteker støttet af projekter og andre har en stor stand, vi kalder DANMARKS BIBLIOTEKER med tilbud til fagfolk og læsere.

Kig forbi og gå ikke glip af Faglig Fredag 2016 hvor vi starter ud med en masse forskellige biblioteks- og litteraturpolitiske debatter. Suppleret med af årets klassikerquizz, forfattermøder og digtoplæsninger, som også vil spille en stor rolle lørdag og søndag.


Hele Programmetfredaglørdagsøndag
Fredagen er helliget de mere politiske/faglige debatter og jeg kan se på min kalender at jeg får travlt, i de fem debatter jeg skal deltage i. Vi får fornøjelsen af både kulturudvalgsformænd fra kommunerne, kulturpolitikere fra folketinget og en kulturminister, som skal debattere bibliotekernes rolle som litteraturformidlere og i samfundet i det hele taget, med en masse forfattere og fagfolk.

Tag del i alle biblioteksaktiviteterne og kig forbi Danmarks Biblioteker på bogforum, her finder du os på C3-003A men du kan jo også bare besøge et folkebibliotek nær dig, de har også masser af litteratur.




FAGLIG FREDAG den 11. november
Kl. 10:30
Biblioteket: Dannelse & folkeoplysning eller Kommunalkontor & markedskonkurrent?
To kulturordførere – Mogens Jensen (A) og Britt Bager (V) – debatterer med DB’s formand Steen B. Andersen (A).
Moderator: Michel Steen-Hansen.
Kl. 11:15
Skåltale for biblioteker & forfattere: Jakob Vedelsby, Forfatterforeningen, i debat med Sanne Caft, Københavns Hovedbibliotek.
Moderator: Michel Steen-Hansen.
Kl. 13:00
Klassikerquiz med Adrian Hughes. Mød op og følg duellen!
Gæt selv en klassiker og vind et gavekort på 500 kr. til nye bøger. Mød forfatterne Jesper Stein, Lone Theils, Anna Grue og Kristina Stoltz.
kl. 14.30
Bibliotekets ny fortælling: Hvad er hovedprioriteterne?
Tre kommunalpolitikere og udvalgsformænd i DB – Evan Lynnerup (V), Dan Skjerning (A) og Nadja Maria Hageskov (C) – i debat med Mogens Vestergaard, Bibliotekschefforeningen.
Moderator: Michel Steen-Hansen.
Kl. 15:15
Bibliotekets ny fortælling: Papirbog eller e-bog?
Kulturminister Bertel Haarder (V) i debat med Merete Pryds Helle og DB formand Steen B. Andersen (A).
Moderator: Michel Steen-Hansen.
Kl. 16:00
Biblioteket og virkeligheden på nettet: Kend din netprofil.
Karen Liberoth, projektleder Realdania, interviewes af Michel Steen-Hansen
kl. 16:30
Bog- & bibliotekstræf:
Mød standens biblioteksfolk og kulturpolitikere fra hele landet til et glas.
kl. 17:30
Vild med digte - Mød dagens digter: Prisvindende Maria Gerhardt læser op af ”Amagermesteren" og interviewes af Michelé Askja Hvarregaard.
LØRDAG den 12. november
kl. 10:30
Lektørudtalelserne set inde fra.
Lektør Christine Dahlgaard Christensen i samtale med Jan Michael Johansen.
kl. 11:15
Forfatter eller politiker? Om at tie eller turde i den offentlige debat:
Anne Lise Marstrand-Jørgensen og Morten Brask i samtale med Michael Linde Larsen.
kl. 13:00
Klassikerquiz med Adrian Hughes. Mød op og følg duellen!
Gæt selv en klassiker og vind et gavekort på 500 kr. til nye bøger. Mød forfatterne Pia Juul, Anne-Sophie Lunding-Sørensen og anmelderne Søren Kassebeer og Rikke Rottensten,
kl. 14:00
Når læsning bliver til fællesskab – Om Guidet Fælleslæsning:
Mette Steenberg, Læseforeningen, møder Michael Linde Larsen.
kl. 15:00
En stærk roman ”Folkets skønhed”: Merete Pryds Helle interviewes af Lise Vandborg.
Arrangeret sammen med Litteratursiden.dk.
kl. 16:00
Sidste nyt fra Afdeling Q: Jussi Adler-Olsen interviewes af Lida Wengel. Arrangeret sammen med Litteratursiden.dk.
Litteratursiden møder Jussi Adler-Olsen
kl. 17:00
Vild med digte – Mød dagens digter: Rasmus Nikolajsen læser op af sin roste ”Tilbage til unaturen”.
Interviewer: Thorbjørn Zeuthen Tirsted.
SØNDAG den 12. november
kl. 10:30
#bogsnak, litteraturformidling og SoMe:
Forfatter og blogger Julia Lahme i samtale med Michel Steen-Hansen. 
kl. 11:15
Bibliotek & dannelse:
Forfatter og debattør Ahmad Mahmoud i samtale med Karen-Margrethe Revsbæk.
kl. 12:00
”Der er ingen rynker på mit hjerte”: Nyt album med 60+ sange.
Mød forfatteren Thorstein Thomsen og musikeren Jan Irhøj.
kl. 13:00
Klassikerquiz med Adrian Hughes. Mød op og følg duellen!
Gæt selv en klassiker og vind et gavekort på 500 kr. til nye bøger. Mød forfatterne Thorstein Thomsen, Per Gammelgaard, Signe Langtved Pallisgaard og Stine Josefine Dige.
kl. 14:00
Når Helle Helle bliver til musik:
Musiker Kristina Holgersen i samtale med Anya Mathilde Poulsen om hendes Helle Helle-album.
kl. 15:00
Vi skriver selv!
Forfatteren Stine Josefine Dige om 2200Godnathistorier og idéen bag ny flot, farverig findebog skabt sammen med børn.
Samtalepartner Lisbet Vestergaard.
kl. 16:00

Vild med digte – Signe Gjessing læser op fra ”Blaffende rum nænnende alt” og interviewes af Michel Steen-Hansen. Besøg af Tårnby Poesiklub 'Ordlyd'. 



Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Oversigt viser årelang nedbarbering af bibliotekerne - lad det være et wake-up call

"Oversigt viser årelang nedbarbering af bibliotekerne – »grænsen er nok nået« ifølge interesseorganisation" er overskriften på en artikel i Kulturmonitor i dag. Og denne milde underdrivelse om at grænsen nok er nået stammer fra mig og Danmarks Biblioteksforening. Den kunne også have været børn der ikke har adgang til bøger bliver dårligere til at læse. Baggrunden for artiklen er en opgørelse som kulturministeriet har lavet til SF’s socialordfører, Theresa Berg-Andersen. Her har ministeren opgjort antallet af for biblioteker fra 2006 og frem til i dag og gjort det klart, at antallet af danske biblioteker er faldet drastisk gennem de sidste 17 år. Opgørelsen viser at at antallet af biblioteksfilialer, er faldet fra 420 (2006) til 310 (2022) altså en en lukning af 1/4 af bibliotekerne. Havde de dykket lidt længere tilbage end til kommunalreformen kunne de se at antallet er halveret siden 1996 hvor der var 900 betjeningssteder. Stof til politisk eftertanke I Kulturmonitor siger

Fremtidens fysiske bibliotek i Slagelse

Idé I mange år havde Slagelse Centralbibliotek ønsket en udbygning. I 2000 blev arkitekt Claus Bjarrum derfor inviteret til at fortælle om biblioteksbyggeri. Han sagde de magiske ord: I har masser af plads, I bruger den bare forkert! Det blev et af udgangspunkterne da projekt Fremtidens fysiske bibliotek tog sin begyndelse. Biblioteket havde også i nogle år haft en række organisatoriske udfordringer. Derfor valgte man at kæde de to ting sammen. Lundgaard konsulenterne blev koblet på en organisationsudvikling, samtidig med at en arkitekt fra Claus Bjarrum A/S fulgte processen. Den ny organisationsplan byggede på fire dimensioner: Kultur, Viden og Information, Børn samt en social dimension. Denne organisation har vi løbende udfoldet, men det er en ganske anden historie. Med udgangspunkt i disse dimensioner tegnede arkitekten tre skitser til et nyt bibliotek i de eksisterende bygninger. Et entusiastisk kulturudvalg traf den endelige beslutning om at iværksætte skitse 1 til godt 10 mio. kr

Der er brug for bibliotekerne som aldrig før også for Vanopslagh

Hen over sommeren har der været en del debat om biblioteket, som opstod i kølvandet på at formanden for Liberal Alliances Alex Vanopslagh i sin bog ’Vejen til ansvar’ forslår at lukke bibliotekerne. Debatten koger stadig og i dag tager vi en tur i et par radiokanaler, hvor Radio4 sætter emnet til debat kl. 9.00-10.00 og Paw Østergaard Jensen, formand for Danmarks Biblioteksforening spiller ud i Radio4 kl. 09.35 i en snak om, hvorfor det er der er behov for bibliotekerne som ingensinde før og det er da også landets mest besøgte kulturinstitution. P1 Debat forsætter Kl 12.15 -13.30 (denne er udsat til senere på ugen) hvor spørgsmålene igennem debatten bliver: ’Luk folkebibliotekerne? Kan og bør private erstatte dem? Vil det sætte viden, dannelse og lokalsamfund og sammenhængskraft over styr, hvis man lukker? Er bogen død? Er det bibliotekernes rolle at holde diverse arrangementer? Og er systemet indrettet rigtigt i kommunalt regi?’ Panelet er: Jens Kristian Lütken (V) KBH, Simon Fe