Gå videre til hovedindholdet

Biblioteket skal være det sted man kan få hjælp, når man ikke kan få det andre steder – og der er ikke andre steder!

"Biblioteket skal være det sted man kan få hjælp, når man ikke kan få det andre steder – og der er ikke andre steder!"

Den sætning har sat sig fast i mit hoved, for er det ikke lige nøjagtig det biblioteket handler om. 

Sætningen stammer fra en bruger af Brønderslev Bibliotek og blev sagt i forbindelse med en undersøgelse de lavede. Jeg hørte den under en middag, hvor jeg havde bibliotekschefen til bords og det gjorde indtryk.  

Hun fortalte også om et andet spændende initiativ, som jeg ikke tidligere havde hørt om, nemlig en læseklub for SURE Gamle mænd. Du kan høre en af dem her:

I Nordjyske har de lavet en uddybende artikel, hvor Finn Verner Jensen fortæller om hvorfor initiativet er rettet mod sure gamle mænd bunder blandt andet i, at han har bemærket, at der over de seneste 10-20 år har været en tendens til, at skønlitteratur i meget stor udstrækning bliver skrevet af kvinder. 

Læs det selv artiklen og find eller skab en Klub på et bibliotek nær dig:


Ny læseklub skal give mænd mulighed for at dele deres læseoplevelser

BRØNDERSLEV: Tirsdag 28. januar søsættes et nyt initiativ i Brønderslev, som er rettet til en speciel målgruppe: Sure, gamle mænd.

Der er planer om at danne en ny læseklub for dem, og det er Finn Verner Jensen, Brønderslev, der står bag idéen.

- Jeg vil gerne snakke med andre om de bøger, man har læst, siger Finn Verner Jensen, der også tidligere har gjort det, men det har mest været med andre kvinder, blandt andet hans kone - og ikke med mænd.

Finn Verner Jensen har aldrig været med i en læseklub før, men han kender nogle kvinder, der har.

Han ser frem til at tale om, hvad man får ud af bøgerne, og hvad folk lægger mærke til, og til at tale om de psykologiske aspekter i bøgerne.

- Der er næsten altid noget i romaner, hvor man kan overveje, hvorfor de gjorde sådan, siger han.


Mænd og kvinder

At læseklubben er rettet mod mænd bunder blandt andet i, at han har bemærket, at der over de seneste 10-20 år har været en tendens til, at skønlitteratur i meget stor udstrækning bliver skrevet af kvinder. 

- Det er spændende og ret nyt. Det er spændende, fordi så ser man mere de ting, kvinder lægger mærke til i en almindelig dagligdag. For eksempel hvilket tøj andre kvinder har på, og hvordan tøj, smykker og make up matcher. De ser på, hvor godt de er sluppet fra det, og hvad for en type, de vil signalere. Sådan noget har jeg da aldrig tænkt over - det tror jeg, de færreste mænd har, fortæller Finn Verner Jensen, der også har bemærket, at der er mange bøger, hvor kvinder er store helte.


Knotne pensionister

Det med, at mændene helst skal være både sure og gamle, er sagt lidt med et glimt i øjet - men også med indhold bag.

- Man siger, at der er en tendens til, at gamle mænd på den anden side af pensionsalderen bliver sure. Man mister indflydelse. Ingen hører efter. Verden går videre, og det kan den ikke være bekendt, illustrerer han.

- De er mere knotne. Sådan nogle vil jeg gerne sidde og snakker om bøger sammen med.

Han går også selv på pension i nær fremtid, så der får han måske chancen for at komme til at passe endnu bedre ind i målgruppen.

Læseklubben skal mødes om tirsdagen. Finn Verner Jensen møder første gang op uden at vide, hvor mange der kunne finde på at dukke op og være interesserede. Han har heller ikke været ude at spørge nogen, han har bare hængt en plakat op i BAS.

- Jeg har ingen idé om interessen. Det kan være, jeg bliver den eneste, smiler han.

Det foregår på biblioteket, og biblioteket er også med til at støtte op om den nye læseklub.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Oversigt viser årelang nedbarbering af bibliotekerne - lad det være et wake-up call

"Oversigt viser årelang nedbarbering af bibliotekerne – »grænsen er nok nået« ifølge interesseorganisation" er overskriften på en artikel i Kulturmonitor i dag. Og denne milde underdrivelse om at grænsen nok er nået stammer fra mig og Danmarks Biblioteksforening. Den kunne også have været børn der ikke har adgang til bøger bliver dårligere til at læse. Baggrunden for artiklen er en opgørelse som kulturministeriet har lavet til SF’s socialordfører, Theresa Berg-Andersen. Her har ministeren opgjort antallet af for biblioteker fra 2006 og frem til i dag og gjort det klart, at antallet af danske biblioteker er faldet drastisk gennem de sidste 17 år. Opgørelsen viser at at antallet af biblioteksfilialer, er faldet fra 420 (2006) til 310 (2022) altså en en lukning af 1/4 af bibliotekerne. Havde de dykket lidt længere tilbage end til kommunalreformen kunne de se at antallet er halveret siden 1996 hvor der var 900 betjeningssteder. Stof til politisk eftertanke I Kulturmonitor siger

Fremtidens fysiske bibliotek i Slagelse

Idé I mange år havde Slagelse Centralbibliotek ønsket en udbygning. I 2000 blev arkitekt Claus Bjarrum derfor inviteret til at fortælle om biblioteksbyggeri. Han sagde de magiske ord: I har masser af plads, I bruger den bare forkert! Det blev et af udgangspunkterne da projekt Fremtidens fysiske bibliotek tog sin begyndelse. Biblioteket havde også i nogle år haft en række organisatoriske udfordringer. Derfor valgte man at kæde de to ting sammen. Lundgaard konsulenterne blev koblet på en organisationsudvikling, samtidig med at en arkitekt fra Claus Bjarrum A/S fulgte processen. Den ny organisationsplan byggede på fire dimensioner: Kultur, Viden og Information, Børn samt en social dimension. Denne organisation har vi løbende udfoldet, men det er en ganske anden historie. Med udgangspunkt i disse dimensioner tegnede arkitekten tre skitser til et nyt bibliotek i de eksisterende bygninger. Et entusiastisk kulturudvalg traf den endelige beslutning om at iværksætte skitse 1 til godt 10 mio. kr

Der er brug for bibliotekerne som aldrig før også for Vanopslagh

Hen over sommeren har der været en del debat om biblioteket, som opstod i kølvandet på at formanden for Liberal Alliances Alex Vanopslagh i sin bog ’Vejen til ansvar’ forslår at lukke bibliotekerne. Debatten koger stadig og i dag tager vi en tur i et par radiokanaler, hvor Radio4 sætter emnet til debat kl. 9.00-10.00 og Paw Østergaard Jensen, formand for Danmarks Biblioteksforening spiller ud i Radio4 kl. 09.35 i en snak om, hvorfor det er der er behov for bibliotekerne som ingensinde før og det er da også landets mest besøgte kulturinstitution. P1 Debat forsætter Kl 12.15 -13.30 (denne er udsat til senere på ugen) hvor spørgsmålene igennem debatten bliver: ’Luk folkebibliotekerne? Kan og bør private erstatte dem? Vil det sætte viden, dannelse og lokalsamfund og sammenhængskraft over styr, hvis man lukker? Er bogen død? Er det bibliotekernes rolle at holde diverse arrangementer? Og er systemet indrettet rigtigt i kommunalt regi?’ Panelet er: Jens Kristian Lütken (V) KBH, Simon Fe