Gå videre til hovedindholdet

Danmark går online - er der plads til alle?

I går afholdt Ældresagen konference "Danmark går online - er der plads til alle" Et af de hotte emner var hvordan vi får så mange som muligt til at benytte de nye digitale muligheder samtidig med, at ingen lades i stikken.

Der er ingen tvivl om at man ikke BARE kan digitalisere og forvente, at alle fra den ene dag til den anden skal benytte de digitale selvbetjeningsløsninger, når man f.eks. har behov for borgerservice. Det stod klart efter at have hørt alle oplæggene. Men det stod også klart, at vi kan opnå store rationaler ved at udvikle den digitale service, hvor man flytter penge fra overflødig papir administration til varme hænder. F.eks. koster det 50 kr. når en borger sender et papirbrev til det offentlige iregnet alle administration, mens en digitale selvbetjenings løsning koster under 5. kr. i alt sender det offentlige for 800 mio. kr. breve om året. Så vi skal altså have udviklet flere, nye, smarte og frem for alt brugervenlige selvbetjeningsløsninger og app's.

Ældresagens direktør Bjarne Hastrup startede og sluttede dagen med, 
at hilse et nærmere samarbejde med bibliotekerne velkomment.
 
Når så digitaliseringen kører for fuld knald, så er der en ret stor gruppe som ikke er med. Det kan være ældre som ikke er på nettet eller unge som ikke aner hvad en forskudsopgørelse er og som ikke synes det er naturligt at gå ind på skat.dk eller den læsesvage eller......ja der er masser af eksempler på nogle som har behov for hjælp. Mennesker som af forskellige årsager har behov for støtte eller læring og nogle som skal helt specialsyede løsninger. 

De borgere skal selvfølgelig stadig have mulighed for samme borgerservice som alle os, der synes det er en service forbedring at vi selv kan klare alt digitalt over nettet. 

Men der har altid været en gruppe i samfundet som har haft behov for hjælp når de skal have borgerservice. Det kan være gruppen nu ændre sig, f.eks. vil det med digitale løsninger være nemmere for de fysisk handicappede, fordi de kan klare det over nettet frem for at skulle møde fysisk op. Mens det for den IT uvante vil kræve læring, og for de som ikke er på nettet vil kræve at andre hjælper enten i hjemmet eller f.eks. på biblioteket.

Folketinget har vedtaget at man skal etablere 5 centre i landet som skal lave en stor del af de borgerservice opgaver der traditionelt er blevet løst i kommunerne. Det kaldes Udbetaling Danmark. Når en sådan ændring sker er det vigtigt, at man i kommunerne stadig er klar over at en del mennesker har hjælp behov. 

I den forbindelse er bibliotekerne en oplagt mulighed som borgernes indgang til det offentlige. 2/3 af befolkningen kommer der i forvejen jævnligt, opgaven er så at vise dem at biblioteket er en naturlig indgang til både det offentlige og hele samfundet. Det største opgave for samfundet ligger i at vise den   1/3 af befolkningen der ikke kommer, at biblioteket også kan hjælpe dem, hvis ikke de er selvbetjente. Bibliotekspersonalet skal fremover i endnu højere grad være med til at vejlede og lære folk at bruge de digitale services. Sidste år hold de f.eks. over 1.500 kurser om IT og digital selvbetjening.

Det var derfor også dejligt at opleve at alle oplægsholdere nævnte bibliotekerne som en forudsætning for at digitaliseringsstrategien skal lykkedes. Både formanden KL’s Arbejdsmarkeds- og Erhvervsudvalg Erik Nielsen og Økonomiminister Margrethe Vestager fremhævede bibliotekerne fremover i endnu højere grad vil være borgernes indgang til det offentlige som det fysiske sted, hvor borgerne kommer og en forudsætning for at få alle med. 

Jeg håber så at politikerne er klar over det kræver investering, hvis bibliotekerne skal løfte den kæmpe opgave det er fremover at være borgernes væsentligste indgang til det offentlige. Man kan ikke blive ved med at spare på bibliotekerne, samtidig med man forventer de løser stadig flere samfundsproblemer.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Oversigt viser årelang nedbarbering af bibliotekerne - lad det være et wake-up call

"Oversigt viser årelang nedbarbering af bibliotekerne – »grænsen er nok nået« ifølge interesseorganisation" er overskriften på en artikel i Kulturmonitor i dag. Og denne milde underdrivelse om at grænsen nok er nået stammer fra mig og Danmarks Biblioteksforening. Den kunne også have været børn der ikke har adgang til bøger bliver dårligere til at læse. Baggrunden for artiklen er en opgørelse som kulturministeriet har lavet til SF’s socialordfører, Theresa Berg-Andersen. Her har ministeren opgjort antallet af for biblioteker fra 2006 og frem til i dag og gjort det klart, at antallet af danske biblioteker er faldet drastisk gennem de sidste 17 år. Opgørelsen viser at at antallet af biblioteksfilialer, er faldet fra 420 (2006) til 310 (2022) altså en en lukning af 1/4 af bibliotekerne. Havde de dykket lidt længere tilbage end til kommunalreformen kunne de se at antallet er halveret siden 1996 hvor der var 900 betjeningssteder. Stof til politisk eftertanke I Kulturmonitor siger

Fremtidens fysiske bibliotek i Slagelse

Idé I mange år havde Slagelse Centralbibliotek ønsket en udbygning. I 2000 blev arkitekt Claus Bjarrum derfor inviteret til at fortælle om biblioteksbyggeri. Han sagde de magiske ord: I har masser af plads, I bruger den bare forkert! Det blev et af udgangspunkterne da projekt Fremtidens fysiske bibliotek tog sin begyndelse. Biblioteket havde også i nogle år haft en række organisatoriske udfordringer. Derfor valgte man at kæde de to ting sammen. Lundgaard konsulenterne blev koblet på en organisationsudvikling, samtidig med at en arkitekt fra Claus Bjarrum A/S fulgte processen. Den ny organisationsplan byggede på fire dimensioner: Kultur, Viden og Information, Børn samt en social dimension. Denne organisation har vi løbende udfoldet, men det er en ganske anden historie. Med udgangspunkt i disse dimensioner tegnede arkitekten tre skitser til et nyt bibliotek i de eksisterende bygninger. Et entusiastisk kulturudvalg traf den endelige beslutning om at iværksætte skitse 1 til godt 10 mio. kr

Der er brug for bibliotekerne som aldrig før også for Vanopslagh

Hen over sommeren har der været en del debat om biblioteket, som opstod i kølvandet på at formanden for Liberal Alliances Alex Vanopslagh i sin bog ’Vejen til ansvar’ forslår at lukke bibliotekerne. Debatten koger stadig og i dag tager vi en tur i et par radiokanaler, hvor Radio4 sætter emnet til debat kl. 9.00-10.00 og Paw Østergaard Jensen, formand for Danmarks Biblioteksforening spiller ud i Radio4 kl. 09.35 i en snak om, hvorfor det er der er behov for bibliotekerne som ingensinde før og det er da også landets mest besøgte kulturinstitution. P1 Debat forsætter Kl 12.15 -13.30 (denne er udsat til senere på ugen) hvor spørgsmålene igennem debatten bliver: ’Luk folkebibliotekerne? Kan og bør private erstatte dem? Vil det sætte viden, dannelse og lokalsamfund og sammenhængskraft over styr, hvis man lukker? Er bogen død? Er det bibliotekernes rolle at holde diverse arrangementer? Og er systemet indrettet rigtigt i kommunalt regi?’ Panelet er: Jens Kristian Lütken (V) KBH, Simon Fe